018/41-55-055 support@ninet.rs
Select Page

U proteklih nekoliko godina dobio sam na hiljade emailova od naših klijenata. Jedna od grešaka koju povremeno vidjam je nepravilno korišćenje polja u email korespodenciji. Svi znamo da pošaljemo email ali šta se dešava kada pošiljaoc ne zna osnove? Jedan od rezultata može da bude otkrivanje velikog broja email adresa sopstvenih klijenata bez inicijalne namere.

Najčešća greška je zamena polja CC i BCC. U ovom članku razjasnićemo kako da najbolje koristite email.

Polje TO: Samoobjašnjavajuće. To polje uvek koristite kada nekome šaljete email. On naravno vidi Vašu email adresu. U ovo polje se stavljaju više emailova koji ne bi trebalo da budu vidljivi jedni drugima.

Polje CC: Na engleskom “Carbon Copy” ili “Courtesy copy“. Email u ovom polju vidi korisnik kojme se primarno šalje poruka. Zgodno je i ako želite da pošaljete cirkularni mail u firmi. Klikom na “Reply all”, odgovara se svima koji su spomenuti u ova 2 polja.

Gde ljudi greše?
Spomenuta greška nekoliko redova iznad je situacija kada onaj ko šalje email želi da odjednom svi dobiju isti email. Kada u polju CC stavite veliki broj emailova – oni će biti vidljivi svima iz tog polja.

Lično sam dobio barem 50-60 takvih mailova u poslednjih godinu dana.

Šta je problem?

Problem nastaje ako barem 1 od primaoca skuplja email adrese u svoje komercijalne svrhe ili još gore- za spamovanje.

BCC: Na engleskom Blind Carbon Copy. Emailovi koji su ovde napisani se ne vide nikome. Ali korisnik čiji email se nalazi u polju BCC vidi e-mailove onih koji se nalaze u polju TO i polju CC.

Dakle, ukoliko planirate da šaljete email na više desetina adresa – sve ih stavite u polje BCC, izbeći ćete mogućnost da taj mail svi vide

 

Kako to izgleda u praksi?

  •  Primaoc e-maila info@ninet.rs može da vidi i mailove jagoda@ninet.rs , stevan@ninet.rs, miodrag@partnerskisajt.com
  • Jagoda@ninet.rs, stevan@ninet.rs, miodrag@partnerskisajt.com može da vidi info@ninet.rs
  •  Niko ne može da vidi mailove pera@ninet.rs i kalinka@ninet.rs ali mailovi koji su u polju BCC  ( pera@ninet.rs i kalinka@ninet.rs ) mogu da vide emailove iz polja TO i CC (info@ninet.rs, jagoda@ninet.rs, miodrag@partnerskisajt.com)!

I na kraju preporuka pre svega za kompanije – koristite neki od softvera za slanje emailova, pogotovu ukoliko ih imate nekoliko hiljada. Mi koristimo Mailerlite  godinama i prilično smo zadovoljni rezultatima

 

Prikaz
Sakrij