018/41-55-055 support@ninet.rs
Select Page

Kod svih internetskih stranica, a posebno kod onih kojima su potrebne velike baze podataka, kao što su sajtovi za prodaju i iznajmljivanje nekretnina, dobro urađen hosting je ključna stvar za privlačenje korisnika i njihovo vraćanje na vaše stranice. Posao pružaoca usluge hostinga (tzv. hosting provajdera) jeste da ono što vi stavite na svoju internetsku stranicu bude okačeno na server i spojeno na globalnu mrežu. Ponuda za hosting ima svih vrsta i po različitim cenama. Kako možete znati da su vaš sajt i vaše baze podataka u sigurnim rukama i da je hosting za koji se opredelite pouzdan?

Ona narodna uzrečica „Nisam dovoljno bogat da kupujem jeftine stvari“ definitivno je našla savršenu primenu u kontekstu hostinga. Ovaj posao može da radi svaki informatičar koji ima kompjuter i koji je povezan na internet. Kao što u današnje vreme svako zna engleski jezik. Međutim, postavlja se pitanje da li biste dali svoje dete na časove kod nekoga ko je čuvao decu u nekom seocetu u Alabami ili ipak nekome ko je stručan? Isti princip je i kod hostinga. Naime, postoje veoma veliki rasponi u ceni za hosting. Od 10€ do nekoliko stotina evra. Razlika u kvalitetu i ažurnosti hosting provajdera je očigledna. Ono čega treba da se držite jesu profesionalne firme koje imaju dobro organizovanu mrežu kompjutera i servera, koje mogu da obezbede stalno napajanje i nemaju problema sa opskrbljivanjem električnom energijom (pošto je preduslov dobrog hostinga da serveri neprekidno stalno da rade). Iako profesionalne firme za hosting naplaćuju više od individualnih entuzijasta, one i obezbeđuju bolju firewall zaštitu i stalno uvode nove bezbednosne metode, kako vaš sajt i vaše baze podataka budu bezbedne.

Kada pričamo o bazama podataka, što vam je potrebniji veći prostor na serveru, hosting jeste skuplji, ali su i vaše baze sigurnije i vidljivije. Davanje hostinga u ruke nekome ko to radi iz hobija može imati veoma neprijatne posledice na vaš sajt, posećenost istog i privlačenje novih posetioca vaših stranica te korisnika vaših usluga. Na kraju, loš hosting može imati veoma velik uticaj i na vaše posao.

Velike baze podataka su i teže za obezbeđivanje jer je veća verovatnoća da nešto „procuri“. Zbog toga je preporučljivo uzeti tarifu ili paket hostinga u kojem imate panel, u okviru kojega svaki korisnik može da prilagođava i menja delove sajta prema svojim potrebama. Ovi paneli omogućavaju da svaki vlasnik sajta sam prati posećenost sajta te postavlja i skida dokumente bez konsultovanja sa firmom koja vam radi hosting, kao i da menja šifre te da za različite foldere sa podatacima stavlja različite šifre. Takođe budite oprezni kod određivanja cene hostinga. Proverite šta sve je uključeno u cenu i da li ima nekih dodatnih naknada.

Konsultujte se sa ljudima iz branše, posećujte forume i raspitajte se dobro i svim aspektima hostinga. Jedno je sigurno: profesionalni hosting provajderi su jedini garant da će vaš sajt zaživeti u punoj snazi i da će vaše baze podataka biti bezbedne i lako dostupne.

Guest post tekst napisala Tamara Butina, tech i mobile frik, takođe zadužena za optimizaciju www.kuca.rs sajta o nekretninama.

Prikaz
Sakrij