018/41-55-055 support@ninet.rs
Select Page

Konačno ste pronašli željeni posao i razmišljate kako da sastavite prikladnu radnu biografiju (CV). Kako je ovo veoma važna stavka u procesu konkurisanja za radno mesto i veoma često kandidati budu eliminisani upravo zbog grešaka koje naprave u svom CV-ju, sa sajta Jooble koji se bavi pretraživanjem poslova stiže nam nekoliko korisnih saveta i preporuka.

Savet  №1: Neophodno je tačno ukazati na poziciju za koju ste zainteresovani
Naziv posla za koji konkurišete jedna je od najvažnijih tačaka vašeg CV-ja. Od toga zavisi ishod vašeg zaposlenja. Nije poželjno korisiti nazive posla poput „specijalist“, „bilo koji posao“ i slične, ukoliko ne daje poslodavcu razumevanje za koju konkretno poziciju konkurišete. Poslodavci neće trošiti svoje vreme na razmišljanja koji bi posao vama odgovarao. Nije precizirana konkretna pozicija, neće čitati CV.

Savet №2: Odredite platu kojom biste bili zadovoljni
U kategoriji «Poželjna plata» najbolje je ukazati konkretnu sumu nа koju pretendujete. Izbegavajte varijante kao što su „30.999 dinara“ – to će kod poslodavca izazvati samo sumnju.

Savet №3: Humor nije poželjan
CV je poslovni dokument. Kada ga sastavljate, poželjno je da izbegavate sarkazam, ironiju i humor.

Savet №4: Kratak lakonski izraz
Vaš CV treba da obuhvata jednu do dve stranice. Budite koncizni i sažeti, predugačak CV neće impresionirati poslodavca ukoliko sadrži nepotrebne informacije.

Savet №5: Proverite da li vaš CV sadrži pravopisne greške
CV ne treba da sadrži slovne i gramatičke greške. Takvi CV-jevi ostavljaju veoma negativan utisak, a ovakve greške se mogu lako izbeći ukoliko nekoliko puta pročitate šta ste napisali.

Savet №6: Proverite istinitost i aktuelnost informacije koju dajete
Budite iskreni kada sastavljate CV. Određene veštine i znanja koje navodite u CV-ju poslodavac lako može proveriti. Na radnom mestu moraćete da potvrdite svoja znanja i iskustva u konkretnom poslu za koji ste se prijavili.

Savet №7: Fotografija 
Ukoliko želite da u svoj CV dodate fotografiju ili je u oglasu poslodavac zahteva da je unesete, trebalo bi da ona zadovoljava niz uslova. Na slici treba da budete prisutni samo vi, a vaše lice treba da bude odgovarajućih dimenzija i dobro vidljivo. Iako deluje suvišno za pomenuti, poželjna je ozbiljna fotografija, dakle treba da izbegavate slike sa raznih proslava i događaja iz privatnog života.

Nadamo se da će vam uz ove savete biti lakše da sastavite kvalitetan CV. Nama ostaje samo da vam poželimo puno uspeha u konkurisanju za poziciju koju ste za sebe izabrali!

Prikaz
Sakrij