018/41-55-055 support@ninet.rs
Select Page

silo-1

Silo arhitektura (ili arhitektura silosa) je sistem u struktuiranju web sajta po kome se za svaku temu kreira podsajt u okviru glavnog sajta da bi se oružjem internog linkovanja podigla SEO vrednost glavne strane, koju zanivamo i „Silo landing page“.

Na stranici koju želimo da optimizujemo na ovaj način obično se nalazi nekoliko ključnih reči za koje radimo optimizaciju. Kao i uvek  kada je u pitanju uzimanje maksimuma sa pretraživača (ili da kažemo odmah Googlea), glavni problem je u pronalaženju optimalnog broja i učestalosti ključnih reči i pokrivenih tema da bi se ujedno zadovoljili i čitalački doživljaj i pretraživačev algoritam.

U silo strukturi postoji jedna silo stranica koju podržava čitav niz tema kao i grupa podređenih stranica koje šalju interne linkove ka silo stranici. Sve podređene stranice uvek pokrivaju srodne teme. Dakle, ako je, na primer, ključna reč za koju optimizujemo silo stranicu „izrada sajtova“ onda podređene stranice imaju sadržaj na teme koje bi mogle biti „izrada online magazina“, „izrada online prodavnice“, „izrada prezentacionog sajta “ itd.

Veliki problem u rangiranju sajta na pretraživačima jeste što osnovna tema često nije precizno određena na samom sajtu. Silo strukturom i unutrašnjim linkovanjem „pomaže“ se pretraživaču da shvati koja je glavna tema na jednom sajtu.

Pažljivo izgrađenom silos strukturom doprinosimo da Google znatno brže prepozna novije sajtove i štedimo predviđeno vreme i resurse za definisanje glavnih tema sajta i njihovo pozicioniranje u pretrazi.

Naravno, i na ovom nivou SEO priča zvuči isto kao i na svakom drugom: što je duža vaša fraza i tema određenija, to će lakše biti signalizirati  pretraživaču da vas primeti.

silo-1

 Šta je još bitno znati

Oko 50% tema na sajtu u proseku je povezano onsite linkovima, a onsite linkovanje je najefikasnije kada se primenjuje silo struktura. Pravilnim struktuiranjem sajta, troškovi optimizacije i rangiranja mogu biti umanjeni  u osetnoj meri.

Sajtovi koji su izgrađeni po pricipima silo arhitekture imaju veliki broj stranica koje linkuju ka silo stranicama.

Na samom Home page-u nalaze se linovi ka Silo stranicama. U okviru jednog silosa, podređene stranice mogu slati linkove samo jedne ka drugima ili, eventualno, ka glavnim stranicama drugih silosa.

Linkovi ka drugim sajtovima nikako nisu preporučljivi na landing silo stranicama ili na Home page-u. Dozvoljeni su jedino na najnižim nivoima silo strukture.

Pravilno struktuiranje silo metodom

Zamislite strukturu sajta u vidu nivoa različite važnosti. Home page je glavni nivo i polazna tačka SEO strategije. Glavne stranice na sajtu, Silo lending stranice, treba da se nalaze na ovom nivou. Ispod njh se nalaze kategorije, koje podupiru članci.

Ukoliko je reč o specifičnoj niši, usko definisanoj, struktura na tri nivoa: Home Page -> Silo -> Category biće dovoljna. Ukoliko je ciljana ključna reč širi pojam ili je reč o pokušaju da se dominira čitavom industrijom, a ne samo određenom nišom, kategorije moraju biti poduprte dobrim člancima po principu strukture Home Page -> Silo -> Category -> Articles.

Dobar sajt je strukturan kao doktorska disertacija. Ona polazi od dobrog naslova koji treba precizno da dočara temu, sadrži abstrakt, a za njim i stranicu posvećenu sadržaju. Podeljen je na glavne oblasti u okviru kojih se nalaze teme i poglavlja. Svako poglavlje, kao i svaka napisana reč u disertaciji treba da služi svrsi da se odbrani glavna teza. Struktura je precizno određena i zbog toga je i praćenje toka misli pojednostavljeno.

Sada treba zamisliti Google kao čitaoca te doktorske disertacije. Njemu je predstavljamo u vidu sajta. Imamo naziv tog sajta i naslovnu stranu na kojoj je obrazložena glavna ideja, ali i sadržaj koji upućuje na poglavlja koja podupiru našu tvrdnju da je ovo pravo mesto na kome se dolazi do određenih informacija. Google će pažljivo pregledati našu strukturu, povezati po svojim principima priložene materijale i doneti zaključak da li je naš sajt baš ono što traži u datom trenutku.

Ako sve ovo ispoštujete, implementirali ste upravo naprednu on page SEO optimizacije, tj. povećaćete prirodno posetu sa Gugla.

Pitanja na koja treba da odgovorite

Postoji niz pitanja na koja treba da nađete odgovore ukoliko nameravate da struktuirate vaš sajt na pravi način.

  1. Na koje teme želite da učinite vaš sajt dobro rangiranim? Teme nemojte mešati sa ključnim rečima. Na primer ista stranica će se rangirati i za “leto u grčkoj” i za “letovanje u Grčkoj” jer je namera surfera koji kucaju ovaj upit ista.
  2. Koje teme su takođe relevantne za vaš sajt?
  3. Kakve upite bi mogli da postavljaju surferi koje biste želeli da privučete na svoj sajt?
  4. Kako da teme kojima se bavi vaš sajt učinite lakše uočljivim?
  5. Da li je izvodljivo da restrukturirate vaš sajt po principima silosa?
  6. Proverite mrežu linkova na vašem sajtu i primenite tehnike linkovanja između stranica kako biste podupreli glavne teme.
  7. Objavljujte kvalitetan, ekspertski napisan sadržaj sa adekvatnim ključnim rečima kojim ćete ojačati vaše glave stranice u Silo strukturi.
Prikaz
Sakrij