018/41-55-055 support@ninet.rs
Select Page

Veliki broj blogera počinje svoju blogersku avanturu na nekoj od besplatnih blog platformi. Jedna od njih je i wordpress.com gde se vrlo lako kreira blog i već u roku od par minuta se počinje sa prvim člankom. Ali, obično ono što je brzo nije nužno i najbolje. Jedan od najbitnijih nedostataka je što vi ne posedujete svoj blog – on se nalazi u vlasništvu wordpress.com platforme. Drugi nedostatak je da ako ste se već odlučili na besplatnu verziju onda imate samo poddomen (tipa mojsajt.wordpress.com) ali ne i domen. I treći, koji se nadovezuje na prethodni je – veći troškovi. Dobićete ponudu da registrujete domen ili čak i hosting  Najjeftiniji hosting paket koji se nalazi u wordpress hosting ponudi je oko 39 eur godišnje. Na njemu dobijate 6 GB prostora. Poredjenja radi, naš standard paket je 35  eur godišnje a u njemu dobijate 10 GB prostora.

Bitno je napomenuti da pojedini besplatni blogovi na wordpress.com prikazuju reklame i na taj način neko drugi zaradjuje novac od Vašeg sadržaja.

U ovom trenutku imate idealnu priliku da za samo 35 eur godišnje dobijete  SSD hosting i besplatan .rs domen. Akcija traje do 05. marta.

Kako da sami migrirate blog?

1. Ulogujte se na wordpress.com dashboard. Zatim kliknite na dugme “Settings” na dnu stranice

2. Odaberite opciju Export

3. Kliknite na dugme Export all

4. Sačuvajte zipovan fajl na Vašem računaru

5. Unzipujte folder tako da možete videti XML  fajl

6. Zatim na se ulogujte na novi wordpress hosting i pronadjite opciju Tools->Import

7. Na dnu strane videćete dugme “Run Importer“. Kliknite na njega

8. U poslednjem koraku preko dugmeta “Browse” pronadjite xml fajl koji je prethodno unzipovan i upload-ujte ga na novi blog

U poslednjem koraku i birate koga autora ćete dodelilti novom blogu.

Napomena: Ovaj tutorijal ukratko objašnjava kako da migrirate sadržaj ali ne i templejt bloga. Na novom blogu bi trebalo da instalirate i templejt koji želite da koristite.

Prikaz
Sakrij