018/41-55-055 support@ninet.rs
Select Page

Data Loss and Recovery – Šta raditi kada kada dođe do gubitka podataka ?

Danas živimo u svetu informatike i informacionih tehnologija gde se život bez brzog i neprekidnog protoka informacija i ne može zamisliti, kako u poslovnom svetu, tako i u svakodnevnim aktivnostima ljudi. Kompjuteri su postali sastavni i vrlo bitan deo naših života, toliko sveprisutni da ih čak i ne primećujemo, sve do trenutka dok se ne pojavi problem. Jedan od najčesćih i najneprijatnijih problema koji nas može zadesiti je gubitak podataka sa hard diska (ili nekog drugog medija).

Do gubitka podataka može doći iz više razloga pošro postoje i različite vrsta kvarova samog medija, a to su: fizički, logički i mehanički kvarovi koji dovode do navedenog gubitka.

U svakom slučaju, bez obzira na vrstu oštećenja, fizičko ili logičko, treba potražiti pomoć profesionalca  i povećati šanse za potpuni povratak naizgled izgubljenih podataka koji vrlo često, složićete se, mogu imati veću vrednost od samog medija na kojem se nalaze. Svakom incidentu koji sa sobom nosi gubitak podataka treba pristupiti vrlo ozbiljno, upravo iz razloga njihove vrednosti i značaja kako za velike kompanije tako i za prosečnog korisnika računara.

U velikom broju slučajeva spasavanje podataka u određenom procentu je izvodljivo, dok je manji broj kvarova gde je medij toliko oštećen da je gubitak podataka celih 100%.

Takođe, ukoliko se ne poznaje priroda kvara Vašeg HDD-a, kao ni količina gubitka samih podataka, treba izbegavati programe za data recovery koji se mogu naći na internetu, a koji pritom garantuju 90% i više povratka podataka. U većini slučajeva desiće se upravo suprotno, odnosno dovešće do još većeg ili čak potpunog gubitka.

HARD DISK RECOVERY: Hard disk je u poslednje vreme najzastupljeniji medij za skladištenje i čuvanje važnih informacija i podataka. Međutim, kvarovi ili oštećenja hard diskova mogu proizvesti određene probleme. Kako dolazi do kvara ili oštećenja hard diska?

Kvarovi i oštećenja hard diska se mogu svrstati u dve kategorije:
Loogički kvarovi: Kada je hard disk fizički ispravan – ispravno se okreće, oprativni sistem ga prepoznaje a ostali unutrašnji (pokretni) delovi pravilno funkcionišu. Međutim, integritet podataka nije u redu – bitovi i bajtovi koji se nalaze na disku su na neki način neispravni. Najčešći primeri logičkih kvarova uključuju nenamerno brisanje ili formatiranje diska, oštećenja, gubitak particija, ili softverske greške.
Mehanički kvarovi: Kada sa hard diskom postoji fizički problem – tj. kada je jedan od mnogobrojnih unutrašnjih mehanizama diska u kvaru. Nekada je slučaj da se disk okreće neispeavno, ili se čak uopšte ne okreće, ili proizvodi zvuk koji podseća na kliktanje ili pokazuje neuobičajeno ponašanje u toku rada. Najčešći primeri mehaničkih kvarova uključuju kvarove glave, motora, i dr.
• Pojedini problemi poput neispravnog sektora ili firmver spadaju u obe kategorije.

Ovo su neki od simptoma (uzroka) gubitka podataka:
• Voda ili neka druga tečnost prolivena na hard disk ili računar
• Računar ili hard disk fizički oštećen prilikom ispuštanja na zemlju, udarca u zid , itd.
• Računar ili hard disk pregrejan na bilo koji način, ili oštećen usled vatre ili požara.
• Računar ili hard disk oštećen kao rezultat prenapona ili gubitka električne energije
• Pojedine ili sve particije formatirane
• Fajl ili folder na hard disku iznenada postaje nepristupačan, zbog napada ili infekcije virusom
• BIOS ne prepoznaje hard disk nakon ponovnog poktretanja sistema.

Prikaz
Sakrij