018/41-55-055 support@ninet.rs
Select Page

Jedna od veoma bitnih stvari koja će imati sve veži uticaj na zadovoljstvo posetioca sajta kao i na  broj obavljenih konverzija  je brzina učitavanja web stranica. Studije slučaja ukazuju da je dobro optimizovana stranica odgovorna za konverzije i poziciju na pretraživaču. Sve to rezultira ka manjem broju kupljenih proizvoda, manjem broju email pretplatnika i na kraju – nedovoljno iskorišćenim potencijalima bloga.

Kako ubrzati wordpress

Da bi ubrzali svoj wordpress blog preduzmite sledeće korake:

1.Odaberite domaći hosting

Gotovo svi klijenti koje sam pitao koje je prvo poboljšanje koje su primetili kada su prešli sa drugog hostinga kod nas su odgovorili da “sajt brže radi”. S obzirom da se svi hosting nalozi nalaze na serverima u našem data centru to i nije neko iznenadjenje za nas.

 

2. Ne koristite “glomazne teme”

Ovo važi i za besplatne ali i za plaćene wordpress templejte. Činjenica da tema lepo izgleda apsolutno ništa ne znači kada je u pitanju brzina učitavanja stranica. Imao sam priliku da vidim veoma lepo dizajnirane templejte koji su bili preglomazni – dugo im je trebalo vremena da se učitaju, slike nisu bile lepo optimizovane i kod je bio loš.

Jedno od najboljih mesta za besplatne templejte je na zvaničnoj wordpress stranici.

Svaki od njih , pre nego što bude postavljen i dostupan za skidanje prethodno biva proveren od strane WordPress-a.

3. Instalirajte plugine za keširanje

Najpoznatiji besplatni plugin je w3Total cache.

Činjenica da ga koristi više od milion blogera dovoljno govori o upotrebljivosti ovog dodatka. Neki od najposećenijih blogova iz oblasti kulture ga koriste na našem shared hostingu o čemu će biti reči u nekom od narednih članaka.

4. Optimizujte slike


Ok, bili ste na odmoru, napravili veoma cool slike koje su prethodno podeljene sa Vašeg računara na Fejsbuk. I ako deluje primamljivo da isti kvalitet slika bude i na Vašem blogu – to nije najbolja ideja ako ih prethodno niste smanjili. Za takve stvari koristite Photoshop ili neki drugi online program.

Koristan WordPress plugin je i WPSmush.

Takodje je dobar i EWWW koji radi ispod haube. Insalirate i uživate.

5. Instalirajte AMP – Accelerate Mobile Pages

Sve više pažnje posvećuje se mobilnim uredjajima. Čak i da niste upoznati sa aktuelnim trendovima, pogledajte Vaš google analytics. Obratite pažnju na posetu sa mobilnih uredjaja kao i onih sa dekstop računara. U zavisnosti od oblasti u kojoj se nalazi Vaš sajt videćete porast poseta sa pametnih telefona.

Iz tih razloga Google već odavno favorizuje resonzive dizajn (tj. sajtove koji nisu mobile friendly gotovo uopšte i ne prikazujeurezultatimapretragesamobilnihtelefona) a od pre parmeseci i sve više sajtove koji su se dobro pripremili.

Skinite WordPress plugin ovde

6. Optimizujte MySql bazu

Ovo Vam verovatno neće trebati u početku ili ako imate slabo posećen sajt. Ali ako je WordPress online prodavnica ili neki news portal, razmislite o angažovanju programera koji bi optimizovao MySql. Trenutno, najbolji i najbrži način da pronadjete nekoga je fejsbuk grupa posvećena Worpdress-u.

Dobar plugin je i WordPress Advanced Database Cleaner (15 dolara)

Pre nego što instalirate plugin ili odaberete novu temu, testirajte brzinu Vaše stranice kako bi kasnije uporedili da li su izmene bile efikasne ili ne.

Besplatan test:

Svim čitaocima bloga obezbedili smo besplatan test Shared i VPS hostinga kako bi se uverili u kvalitet naših usluga.

Kakvi su Vaši komentari, koje plugine Vi koristite da bi ste ubrzali blog ? Podelite sa nama iskustva u komentarima.

 

Prikaz
Sakrij