018/41-55-055 support@ninet.rs
Select Page

WordPress je najkorišćeniji CMS u svetu  pa je slična situacija i kod nas u firmi. Na drugom mestu je Joomla a svi

wordpress dodaci

Šta prvo instalirati ?

ostali su mnogo, mnogo ispod. S obzirom da ga sve više klijenata koristi a naša je obaveza da ga instaliramo po potrebi sledeći logičan korak bi bio i instalacija wordpress pluginova.  E ovde već nastaje mali problem jer blogeri u najvećem broju slučajeva ne znaju koji bi plugin trebalo da instaliraju odmah na  a što je još bitnije ne znaju zašto bi ga koristili.

Ovo je lista dodataka koje sam instalirao najčešće našim klijentima u proteklih godinu dana.

 

1. Google Sitemap. Preko 12 miliona download-a. Najbrži i najlakši način da svoju mapu sajta prijavite u google webmaster tools. A i još jedna stavka iz check liste  “on page seo ” je štiklirana.

2. AntiSpam Bee. Definitivno plugin koji svaki bloger mora imati. Jedina dobra alternativa Akismetu koji se od nedavno plaća. AntiSpam Bee je besplatan a zaustaviće vam ogroman broj spamerskih komentara koji počinju sa nemaštovitim “Very nice post” ili “Good information” ili “Wow, what a post ” i slične stvari. Ima preko 600 000 skidanja

3. SEO dodaci . Čak i ako se ne bavite optimizacijom sajtova jedan od ova dva dodatka bi tbilo poželjno instalirati. Prednost dajem Yoast pre nego All In One SEO Pack. Jedna od stvari koja mi se posebno svidja je prilagodjavanje blog posta pretraživaču ali i facebooku na primer.  Tako da slika članka koji je podeljen na FBu uopšte i ne mora biti vidljiva u samom tekstu.

4.  Na žalost , neretko se jave i loši momci kojima je glavni zadatak da napadnu blog, ubace štetnu skriptu ili budu kreativni na neki drugi Vama nepoželjan način. Nedavno su  WP blogovi su pretrpeli napade sa 90K IPadresa a do sada se izdvojio “better wp security” koji pruža odličnu zaštitu blogu kao i “limit login attempts” sa skoro 500 000 skidanja. I naravno , zaboravite na username “admin” !

 

5. Share dugmići. Možda ste do pre par godina mogli da ignorišete društvene medije ali su oni u 2014 sastavni deo svake online strategije. Svakodnevno slušate mantru “content is  king”  i kako je dovoljno da samo kreirate super sadržaj a poseta će doći kao i linkovi.  Dok to ne postane stvarnost potrudite se da svoj sadržaj učinite lako deljivim, pogotovu na facebooku. Preporuka ide pluginu koji se zove “Flare” a konkretno ga koristimo samo u člancima bloga , sa leve strane. Odličan dizajn i lako deljenje. Naš poslednji intervju sa Predragom Damnjanovićem je imao skoro 500 ukupnih deljenja.

 Koje vi pluginove (dodatke) preporučujete i zašto ?

Prikaz
Sakrij