018/41-55-055 support@ninet.rs
Select Page

Ovde cemo opisati baznu stanicu koja se nalazi u zgradi blizu Pozorišta, zapravo antene koje su ovde iskoriscene za prenos wireless signala, kao i srce infrastrukture bazne stanice: Mikrotik Routerboard 600. Definisacemo pravce u kojima antene emituju wireless signal, tako da korisnici koji zele da se prikljuce na WISP( Wireless Internet Servis Provajdera) tacno mogu videti na osnovu rejona koji je pokriven i jacine signala koji hvataju svojim wireless uredjajima na koju antenu WISP-a se mogu prikljuciti.

N007a-sektor I  N007-sektor II

N007a-sektor I N007-sektor II

Na ovoj slici su prikazane dve sektor antene za uglom zracenja od 120°,pri cemu obe rade na frekvenciji od 5.8GHz. Obe antene su postavljene u horizotalnoj polarizaciji tako da korisnici koji se zele prikljuciti na iste, potrebno je da svoje antene postave na taj nacin tj. takodje u horizontali. Jedna od sektor antena (ssid:42 ninet) usmerena je tako da zraci u pravcu ka Ambasadoru,dok druga (ssid:43ninet) zraci ka Obilicevom vencu.

antena-za-bezicni-internet

 

Na sledecoj slici se mogu videti iz drugog ugla, pored malopredjasnjih sektor antena, dve slotantene koje rade na frekvenciji od 2.4GHz, a postavljene u horizontalnoj polarizaciji sa uglom zracenja od 180°, tako da korisnicku antenu treba postaviti u skladu s tim tj. takodje u horizontalnoj polarizaciji, kako bi se ostvario adekvatan prijem. Jedna od njih (ssid:ninet7a) zraci u pravcu ka Kalci,dok druga slot antena (ssid:ninet7b) emituje WiFi signal ka Ambasadoru.Pored toga na slici se moze videti i grid antena na 5.8GHz (ssid:15ninet),koja je linkovska i zraci ka Obilicevom vencu.

N102-omni televes grid sektor IV N002-sektor III

Sledeca slika sa desne strane prikazuje Grid antenu na 5.8GHz usmerenu ka TPC Ambasadoru,zatim Televes antenu(client),kao i omnidirekcionu sa uglom zracenja od 360°sto znaci da antena emituje signal ravnopravno u svim smerovima.U pozadini su korisnicke antene sektor i slot, koje se bolje vide iz drugog ugla na sledecoj slici.

N102-sektor IV N002-sektor III slot3 slot2

Ovde mozemo videti dve sektor i dve slot antene,pri cemu su slot antene na 2.4GHz,sektor antene na 5.8GHz.Jedna od slot antena (ssid:ninet2b) je u horizontalnoj polarizaciji a zraci u pravcu Dusanovog bazara i Imidza, dok je druga (ssid:ninet2c) sa istim karakteristikama usmerena u pravcu Suda. Jedna od sektor antena (ssid:55ninet) sa uglom zracenja od 120° je usmerena ka Imidzu, pri horizontalnoj polarizaciji, dok je druga (ssid:54ninet) usmerena ka Sudu.

N102 RB600

 

Na ovoj slici mozemo videti Mikrotik routerboard 600, koji predstavlja wireless platformu sa izuzetno visokim performansama, sto se pokazalo i u praksi kod Wireless Internet Servis Provajdera. U sebi ima integrisana 4 mini PCI slota za wireless kartice tako da na ovu platformu mozemo povezati 4 eksterne antene preko odgovarajucih kablova i konektora. Pored toga sadrzi i 3 gigabitna LAN porta za dalje prosirenje mreze. Srce samog uredjaja je Power PC CPU (do 400MHz), kao i operativni sistem Router OS koji pretvara ovaj mocni sistem u Router, Firewall, Bandwith manager ili Hotspot.Jedan od LAN portova podrzava PoE(Power over Ethernet),sto zapravo znaci da ploca moze prihvatiti veliki ulazni napon 38-56V,pri cemu se preporucuje vrednost napona do 48V. To doprinosi vecoj efikasnosti, zbog vece snage pri prenosu signala preko dugih kablova.Ostali LAN portovi ne podrzavaju PoE i koriste se za povezivanje sa drugim mreznim uredjajima.

N007a RB411AH

Na narednoj slici se moze videti Mikrotik routerboard 411AH sa Atheros CPU (680MHZ), sa 64MB rama kao i prethodni, ali ima integrisani jedan izlaz za LAN i jedan mini PCI slot tako da se moze povezati jedna eksterna antena,u nasem konkretnom slucaju je to sektor antena koja je usmerena ka Obilicevom vencu (ssid:43ninet).LAN port podrzava pasivni PoE,tako da ploca podrzava ulazni napon u rasponu od 12 do 28V.Nand memorija sa operativnim sistemom RouterOS, koji je na nivou 4 tako da podrzava i AP mod, kao i predhodni tip routerboard-a koji smo opisivali.

 

Prikaz
Sakrij