018/41-55-055 support@ninet.rs
Select Page

Upwork je najpopularnija platforma za frilensere

Fraza “Upwork” se prema podacima Google Trends najviše traži u Bangladešu, zatim je na drugom mestu Makedonija i na trećem Srbija. Ako uzmemo u obzir činjenicu da Bangladeš ima 163 miliona stanovnika, postaje jasnije da je UPWork daleko popularniji u Srbiji i Makedoniji u odnosu na broj stanovnika nego bilo gde u svetu! U prevodu, više puta se  u google pretraži Upwork  u Srbiji nego u USA ili bilo kojoj zapadnoj zemlji.

upwrok

izvor: google trends

Zamolio sam frilensere iz fejsbuk grupe Upwork Srbija (sa preko 24000 članova)  da odgovore na nekoliko pitanja kako bi ovaj tip posla približili i ostalim potencijalnim IT-evcima koji planiraju da krenu u frilenserske vode.

Pitanja su:

  1. Šta je Vaš primarni posao?
  2. Kada ste prvi put dobili posao na Upwork platformi?
  3. Koje su prednosti i mane frilenserskog posla?
  4. Kako se izdvojiti? Šta su najbitnije stavke za dobijanje posla preko  UpWork-a?
  5. Da li svoj rad naplaćuješ po satu ili po projektu? I kako se kreće raspon zarada od-do?
  6. Da li pored UpWork-a preporučuješ još neke  freelance platforme?
  7. Pitanje koje ti najčešće postavljaju prijatelji u vezi freelancinga (a ja nisam)  i tvoj odgovor na njega?

Na pitanja su odgovarali frilenseri iz oblasti programiranja, web dizajna, grafičkog dizajna, content marketinga i video montaže:

 

Šta je Vaš primarni posao?

Maja Miljković

Bavim se grafickim i web dizajnom kao i brzim popravkama koda (troubleshooting)

Goran Karalić: 

Ja se bavim arhitektonskim projektovanjem i to su najčešće sledeće faze: urbanističko arhitektonska analiza lokacije, idejno rešenje, idejni projekat, projekat za dobijanje dozvola za gradnju i projekat enterijera. Ponekad budem angažovan i za delove projekata za izvođenje kao i za izradu master i urbanističkih planova u raznim fazama ali do sada nisam imao prilike da te poslove radim samostalno već samo kao deo internacionalnog tima. Najčešće, vođa tima je iz zemlje u kojoj se plan ili projekat radi. Takođe, povremeno budem angažovan i na poslovima izrade tehničke dokumentacije a povremeno radim i na izradi digitalne 2d i 3d prezentacije arhitektonskih ideja i dizajna drugih arhitekata.

Andrija Kokanović:

Full-time sam zaposlen kao webmaster & developer jednog od najposecenijih srpskih portala – b92.net, dok kao freelancer pruzam zaokruzenu uslugu online prisustva lokalnih biznisa -> izrada i odrzavanje sajtova zasnovanih na WordPress platformi, kao i on-page SEO za bolju pozicioniranost sajta na pretrazivacima poput google i bing.

Darko Stratijev:

Šef prodaje na stovaristu građevinskog materijala.

Jako Glavonić:

Moj primarni posao je pisanje blogova, vesti, ali i kraćih promotivnih tekstova za klijente (copywriting).

Katarina Lukić

Kontent strategija i pisanje sadrždaja na sajtu, B2B članaka, whitepaper-a i baze znanja za SAAS i IT firme.

Vladimir Ilić:

Šta je Vaš primarni posao? Moj primarni posao je video montaza (video editor) mada radim i kao snimatelj i reziser takodje.

Maja Stanojević:

Primarno sam građevinski inženjer na porodiljskom dopustu. Inače zbog bebe trenutno ne mogu da se vraćam na teren i zbog toga sam se upustila u UW avanturu. Na platformi nudim znanja iz građevine, grafički dizajn i prevod na “naša” tri standardna jezika SRB-HR-BiH. 

Kada ste prvi put dobili posao na Upwork platformi?

Goran Karalić:

Prvi posao na Upwork-u sam dobio početkom avgusta 2015. godine, nakon dva meseca aktivnosti na platformi. Do kraja iste godine dobio sam još samo dva posla. Tek od februara 2016. godine poslovi su počeli da se nižu, jedan za drugim, i od tada više nisam morao da brinem oko novih poslova jer su se klijenti uglavnom javljali sami. Takodje, tu su počele da se stvaraju i neke stalne poslovne veze i stalni klijenti tako da sam povremeno i od njih dobijao zadatke

Maja Miljković

Par dana nakon sto sam se prijavila. Tada je to bio elance, pocetkom 2012.

Andrija Kokanović

Put do prvog posla nije bio tako bezbrizan i efikasan kao sto danas moze da se ocekuje – registraciju naloga sam odradio jos pre nastanka upwork-a na sajtu elance, i obzirom da mi je freelance posao bio u drugom planu (moze se reci da je i danas dodatan posao) neaktivnost (a i indijska / pakistanska jeftina konkurencija) je dovela do toga da prvi posao naidje tek nakon spajanja elanca i odesk platformi. Nakon spajanja doslo je do povecanja baze klijenata koji su zahtevali kvalitet i bili spremni da za isti plate.

Darko Stratijev

U Oktobru 2014. godine

Janko Glavonić

Na samom početku, pre 4-5 godina.

Katarina Lukić

Početak 2016.

Vladimi Ilić

Aktivirao sam profil pocetkom septembra meseca 2017 i nakon vise od mesec dana i mnogo bezuspesnih bidovanja dobio sam poziv na intervju. Moram da napomenem da sam prvi posao dobio kao snimatelj, tj za snimanje klipova koje ce neko drugi montirati. Dakle, dobio sam posao za vestinu koja mi je druga po redu na profilu, ne glavna.

Maja Stanojević

Nakon 5-7 dana. Dobila sam posao za 5$, prevod… iako sam generalno ponudila svoju struku kao i grafički dizajn kojim se bavim iz hobija zadnjih 10tak godina.

Koje su prednosti i mane frilenserskog posla?

Maja Miljković

Prednosti su mnoge ukoliko se posao dobro organizuje. Pre svega dobri rokovi za zavrsetak projekta, sigurnost koju pruza upwork ukoliko klijent pravi problem oko placana kao i lako nalazenje ponuda.

Mane su sto ne ide radni staz ako sami to ne uredimo, klijenti koji cesto ne znaju sta zele a to nekom ko pocinje moze biti veliki problem kao i nedovoljno dobro definisani ciljevi u toku projekta (milestones). Bez toga klijent cesto trazi dodatne izmene bez kraja a zeli da plati inicijalnu dogovrenu cenu.

Goran Karalić

Možda jedna od najvećih prednosti frilensinga ya mene je otvaranje mogućnosti za potpuno novim i drugačijim organizovanjem sopstvenog vremena od kog smo možda navikli u konvencionalnim načinima rada i zapošljavanja. Frilensing takođe daje mogućnost da posao radimo iz zadovoljstva i sa ljubavlju a da li cemo mogucnosti koje se pružaju iskoristiti, uglavnom zavisi od nas samih. Kažem, uglavnom, jer nije sve crno-belo, potrebno je poklopiti kockice a kako ce posao ici takodje zavisi i od slucaja i nekih dogadjaja na koje ne možemo uticati. Kada posao postane veliko zadovoljstvo i kada ste u mogućnosti da svoje vreme organizujete prema sebi i prema poslu koji je neophodno uraditi, prestaje potreba za onim grubim i nasilnim odvajanjem privatnog vremena od vremena za rad i tada dan protekne mnogo prirodnije, mirnije i bez bilo kakvog stresa.

mane: ukoliko ste odgovorna osoba koja se postavlja iskreno i posteno prema klijentima (kako u delovima kada posao tece glatko tako i u trenucima kada se javljaju problemi u obavljanju radnih zadataka), ako odgovorno organizujete svoje vreme, onda pravih mana i nema. ali, moze se reci da u frilensingu postoji velika zamka u toj nekoj ušuškanosti da možete raditi kad hoćete, da nemate superviziju i da možete birati gde ćete raditi. Ljudi se opuste jer prijatno je da radiš kad želis ili ta mogućnost da kad hoćeš možeš sebi dati nekoliko dana slobodno, rad iz fotelje i tako…a onda sve krene nizbrdo i povratka više nema.

Andrija Kokanović

Najveca prednost je pristup globalnom trzistu na kome ne vaze “balkanska” pravila – sve je jasno definisano i mogucnosti za prevare (iako postoje) su minimalne. Kvalitetan radnik i specijalista u svom poslu moze da racuna na zaradu u skladu sa svojim znanjem – koju verovatno ne bi mogao da dobije radeci za domace trziste. Mane u nasim okvirima jesu nedefinisano zakonodavstvo i porezi, dok je mana koju svaki freelancer ima – nesigurnost u obimu poslovanja. Naime, jako veliki broj poslova za freelancere su projektnog tipa – sto znaci da nakon izvrsenja projekta u vecini slucajeva dolazi do prekida saradnje i ponovnog vracanja na trziste u potrazu za novim, sto u zavisnosti od industrije moze da potraje.

Darko Stratijev:

Svakako je prednost samostalna organizacija vremena, kao i odsutnost “šefa nad glavom”. Velika prednost takođe je izbor klijenata i poslova.

Kako se uglavnom radi sa strancima, nemoguće je ne napomenuti koliko dnevna komunikacija na engleskom utiče na razvoj samog nivoa engleskog jezika, jednostavno znam engleski i komuniciram na engleskom su dva različita pojma. Nije isto gledati filmove bez prevoda i u realnom vremenu odgovarati i postavljati pitanja, taj nivo se dostiže samo i isključivo praksom komunicirajući sa ljudima kojima je engleski native.

Mana. Glavna mana je nesigurnost. U mlađim godinama, sve dođe kao extra zarada. Kada stvorite porodicu, neko zavisi od vas, pa Vam je sigurnost vrlo bitna stavka. Uglavnom, ako niste pod nekim ugovorom, ako ste, da tako kažem “čistokrvni” freelancer, onda Vam trajanje ni jednog posla nije zagarantovano. Mana je i to što nemate zamenu, nema kolega. Jednostavno uvek morate imati kompjuter viška, bar 2 internet konekcije. Kvar nije opcija.

Janko Glavonić

Najveća prednost je nezavisnost, mogućnost da radite sa svakog mesta gde imate dobru internet

Katarina Lukić

  • Prednosti: Fleksibilno radno vreme i lokacija sa koje se radi, izbegavanje saobraćaja i gužve, različitost projekata na kojima se radi, kao i sloboda izbora projekata na kojima će se raditi. Takođe, samoća, mir i tišina pri radu – što je jako teško u kancelarijama sa više ljudi, posebno ako su otvorenog tipa.
  • Najveća mana je što su prihodi neredovni, posebno na samom početku. Sa vremenom i iskustvom je ovaj problem sve manji. Zatim, nije uvek lako dobro se samostalno organizovati i motivisati da se započne sa radom – iako su fleksibilni sati  prednost, ujedno je to savršeno tlo za prokrastinaciju.

Vladimir Ilić

Prednosti su sto upoznajete nove ljude, borite se za poslove sa drugima, morate da budete tacni i precizni da bi ste imali dobar rejting a mane su sto cesto ne mozete planirati svoje slobodno vreme jer vecinom klijenti ne razumeju da i vama treba odmor. Takodje, mane mogu biti velika kolicina neozbiljnih klijenata ali tu vec sam freelancer treba imati dovoljno snage i drzati do sebe i ne dozvoliti da radi posao bez uplacenog milestona i sklopljenog ugovora.

Maja Stanojević

Prednosti su što bi sa redovnim klijentom, dobrom satnicom (ili fixed price redovnim projektima) mogao da dobro da zaradiš, mnogostruko više nego na regularnom poslu… mana je to što treba da nađeš takve klijente, koji će ti poklanjati svoje povjerenje i dalje kad mu se javi 20 tipova sa X puta nižom cijenom od tvoje. Još nešto kao manu vidim taj silan porez koji moramo platiti državi a da nemamo ni osiguranje ni penziono…

Kako se izdvojiti? Šta su najbitnije stavke za dobijanje posla preko  UpWork-a?

Maja Miljković

Vestine komunikacije svakako, mnogima je bitna dobra cena ali iz iskustva znam da ce platiti vise nekome ko moze da ih vodi kroz projekat profesionalno, originalni radovi, razumevanje potreba klijenta jer cesto su nesigurni zasto nesto zele (nesto tipa: zelim chat na svojoj strani a nema nikoga da na taj chat odgovara ili zelim sliku svoje macke jer mi ona donosi srecu…)

Goran Karalić

Najbitnije stavke za dobijanje posla su, poštenje, iskrenost, profesionalnost i trud da posao koji dobiješ uradiš što je bolje moguće. Kada se tako postaviš onda to postaju filteri koji i tebi pomažu da pronađeš iste takve klijente u moru poslova i sumnjivih posodavaca.

Na Upworku-u, uopšte i u svim online poslovima pa ako hoćete i u poslu sa direktnim kontaktom sa ljudima, mislim da je najvažnija komunikacija. Podrazumeva se da već imate nekog znanja u oblasti kojom želite da se bavite. Posao, bilo gde pa i na Upwork-u, ne dobija najumešniji, najškolovaniji, najpametniji ili najiskusniji već onaj koji u komunikaciji, naročito u onoj početnoj, profesionalno i sa merom stavi do znanja klijentu da on može biti siguran u to da će se posao uraditi prema dogovoru i da ćeš se pritom potruditi da taj posao uradiš najbolje što umeš. To je i više nego dovoljno većini klijenata (mislim na one ozbiljne, profesionalce) jer im tako postaješ saradnik sa kojim će oni moći mirno da se bave i drugim stvarima u svom poslu a da pritom budu sigurni da ćeš ti dati sve od sebe u delu koji radite zajedno. Niko od mojih klijenata nije ni očekivao nemoguće, a nemoguće je to da pre početka posla tražiš garanciju da će se posao završiti tačno po dogovoru. Svi normalni u poslu znaju da stvari ponekad mogu krenuti po zlu, postoji mnogo stvari koje utiču na krajnji ishod. Ali, kada je klijent siguran da ćeš ti dati sve od sebe, da ćeš biti pošten i na vreme ukazati na probleme, ovo je vrlo važno, na vreme obavestiti klijenta da ćeš probiti rok ili da nešto ipak nećeš moći da uradiš kako se očekuje zbog nekih situacija koje su se javile u toku rada (pritom, tačno treba navesti razlog zbog koga se to dešava), otvoriti Skype i reći sve probleme u kameru, tada se klijenti mogu reorganizovati prema novonastaloj situaciji i nikad neće zameriti i biti neprijatni već suprotno, steći će još veće poverenje…jednako, više budućeg posla za tebe. Naravno, i oni su ljudi i treba očekivati trenutne loše reakcije i ponašanja ponekad, zavisi od problema…ali kada obe strane imaju isti primarni cilj a to je da se posao završi sa uspehom, onda se te stvari prevazilaze, povremene neprijatnosti u komunikaciji postaju retke pojave i sastvani deo posla. Mislim da se tako treba izdvojiti.

Andrija Kokanović

Licno verujem da je najbolji nacin za izdvajanje zapravo ocena sopstvenih mogucnosti. Pre samog uplovljavanja u svet freelancing-a svako bi trebao da se pozabavi malim istrazivanjem i postavi sebi nekoliko pitanja:

– Sta odlicno znam da radim?

– Sta mogu relativno brzo da dodam u set vestina?

– Koliko su moje vestine trazene?

– I na kraju ono najbitnije – da li sam spreman da se umesto redovnog 9-5 posla upustim u svet gde je moje radno vreme 24/7?

Ako su vestine koje posedujete trazene i spremni ste da budete dostupni klijentima iz drugih vremenskih zona na poziv – cestitamo, nasli ste zivotni poziv 🙂

Darko Stratijev

Nisam baš kompetentan da dam odgovor na ovo pitanje. Trebalo mi je nekih godinu dana za prve klijente na Upworku, zatim 3 meseca za još 5 novih stalnih klijenata. Što mojom željom, što željom klijenata, sa svima njima sam nastavio direktnu saradnju, dakle van Upworka. Rekao bih protivno pravilima, ali zapravo svi poslovi “pogođeni” preko Upworka, su preko njega i naplaćeni, dakle uz proviziju.

Kako sam zapošljen u “pravoj” firmi, tih 5 klijenata mi je u potpunosti preokupiralo svo preostalo slobodno vreme, tako da sam nove ponude na Upworku odbijao. Jednostavno , svako ima svojih granica. A ja sam došao do toga da ne viđam rođeno dete i sveo sam se na posao, upwork, krevet.

I evo sada da kažem nalog mi je veštački aktivan, ne bidujem, ali čekam neku solidnu ponudu, oslobodilo se malo vremena u poslednjih par meseci.

Ono što je svakako bitno kod “osvajanja”klijenata je “spika”. Moraš umeti da prodaš ono što nudiš, moraš znati da ubediš nekog da mu baš ti trebaš. I još bitnije mora makar delovati da znaš to što nudiš. Rad na daljinu ti daje prostora da kalkulišeš, nalaziš rešenja u hodu, pomoć prijatelja. ali klijenta moraš ubediti da baš ti znaš šta je njegov problem.

Janko Glavonić 

Definitivno dobro napisano propratno pismo i direktno obraćanje klijentima u kojem ćete ponuditi konkretno rešenje za njihove probleme.

Katarina Lukić

Najlakše je izdvojiti se tako što će se uraditi dobra analiza konkurencije, ponude i potražnje za veštine koje posedujemo ili želimo da naučimo. Na UpWorku je to lako uraditi korišćenjem filtera. Na taj način je lakše sastaviti dobar opis na profilu i dobar proposal. Naravno da je bitno imati dobar profil, znati napisati dobar proposal, i imati relevantne sample-ove koji se mogu poslati potencijalnim klijentima, ali mislim da je najbitnije da postoji potražnja za uslugama koje nudimo.

Vladimir Ilić 

Nakon dve nedelje bezuspesnih bidovanja procitao sam dosta tekstova o tome kako dobiti posao i to na samom upwork-u. Bezpogovorno sam poslusao savete i smanjio kolicinu reci i recenica kojim opisujem svoje vestine na profilu, dodao mnoge primere, sredio svoje kanale sa kojima se predstavljam a to su vimeo i youtube i nakon tog sredjivanja profila sam i dobio prvi poziv na intervju. Mislim da je jako bitno da se svako sa sirim paletama znanja kao ja fokusira samo na jednu primarnu, eventualno dve i da ukuca u portfolio maksimalnih deset stavki u vestinama i time omoguci laksu pretragu koju poslodavci vrse gledajuci nase profile. Takodje poslednji tekstualni rejting koji imam poseduje nisu ocenu i neke kritike na moj racun ali to mi i dalje ne smeta da se ljudi interesuju i pozivaju me na intervjue. Bitno je imati primere u samom portfoliju i naravno imati jako dobru eksternu prezentaciju (sajt, blog, vimeo, winx, linkedin, behance i sl). U samim predlozima/bidovanjima treba pisati konkretno vezano za taj posao i obavezno postaviti pitanje i time inicirati intervju i pocetak razgovora.

Maja Stanojević

Još nisam sigurna kako da odgovorim na to pitanje. Vjerujem da je to odličan proposal, pa tako da radim na raznim vrstama obraćanja klijentu (zavisno kako mi naleti inspiracija). Najbitnije bi bilo da tačno navedeš ono što klijent baš želi… da digneš sebe proposalom i radovima, tako da on odabere baš tebe… Ali nekad pomislim da je bitno i da se javiš u prvih nekoliko, jer sam neke poslove dobila baš tako…

Da li svoj rad naplaćuješ po satu ili po projektu? I kako se kreće raspon zarada od-do?

Maja Miljković

I jedno i drugo. Ukoliko se dobro definisu cena i potrebe projekta to obicno ispadne jeftinije klijentu. Kad neko trazi dodatne izmene ili kada se radi troubleshooting to obicno ide po satu. Projekti mi se obicno krecu od 300-1500$, po satu 20-25$ zvisno od toga sta se radi.

Goran Karalić  

Svoj rad naplaćujem po satnici a takođe i prema projektu, to zavisi od samog projekta i radnih zadataka koje dobijem, ponekad i od samog zahteva klijenta. Obzirom da je i raspon usluge koju pružam veći, tako je i zarada u nekom većem opsegu koji se kreće od USD 20 do USD 55 po satu. Fiksni iznos projekta je teško reći jer se on odrećuje prema konkretnom radnom zadatku ali poslovi sa fiksnim iznosom se kreću od par stotina do par hiljada dolara.

Andrija Kokanović

U pocetku naplatu sam vrsio po projektu, sto zna da bude jako zgodno u slucaju da je projekat jasno definisan i postoje (ni)malo odstupanja od zahteva pre pocetka rada. Medjutim, obzirom da je meni licno fokus na fulltime poslu, a i struktura klijenata je takva da ili nisu u stanju da definisu projekat ili jednostavno nemaju vremena za to, zarada po satu je nesto sto u poslednje vreme forsiram u 99% slucajeva.

Raspon zarada varira od mnogo faktora, ali u oba slucaja (po projektu i po satu) sama kompleksnost projekta je kljuc svega.

Darko Stratijev

Nema pravila. Iako svi više vole plaćanje po satu, meni nekako više odgovara fiksno plaćanje, po projektu. Dešava se da nekad naiđem na problem koji ne znam da rešim, a trebalo bi da znam, jer sam prodao priču da znam. Tada je potrebno više vremena za nalaženje rešenja, a i nekako ne volim osecaj snimanja kada radiš na sat, meni je to isto kao šef nad glavom.

Priroda mog posla je takva da klijentima naplaćujem mesečno, isključivo za mesec unapred. To poverenje treba opravdati, zato bolje 2 klijenta ali pošteno odrađen posao, nego li 5 ali da nikom od njih ne date maksimalan kvalitet. Jer to će pre ili kasnije da vas košta. Ko ne plati na mostu plati na ćupriji.

Janko Glavonić

. Smatram da piscima ne odgovara rad na satnicu, pa naplaćujem isključivo po projektu. Zavisi od vrste posla.

Katarina Lukić

Naplaćujem i po satu i po projektu, sve zavisi od potreba i preferenci firme.  Zarada zavisi od vremena koje je potrebno uložiti u projekat i koliko projekata bude u određenom vremenskom periodu.

Vladimir Ilić

Sa samo dva klijenta sam radio po satu a sa ostalima po projektu i raspon zarada je od 7 – 15 dolara sat i od 50 do 400 dolara po projektu. Da napomenem da po satu i dalje radim sa jednim poslodavcem (15$) dok je ovaj jeftiniji nestao sa upwork-a nakon 150 sati rada. 7$ sat je drugi posao koji sam dobio na Upworku odmah nakon pozitivnog review-a od prvog posla. Nudio sam 15$/sat a klijent uporno govorio kako nema vise od 7$ i na kraju sam pristao jer je to bio sam pocetak. Ovaj klijent mi je doneo mnogo zarade tako da za neke lakse stvari i preporucujem da nekad uradite ispod svog vrednovanja cene rada jer mi je taj klijent zbog duge saradnje i doneo vrlo brzo Top rated status.Ono sto sam naucio je da i fiksne projekte racunam takodje po satu… U zavisnosti od tezine projekta ocenim koliko mi sati treba za njega i onda to pomnozim sa vrednostima mog radnog sata i dobijem fiksnu cenu za koju bih radio. Takodje imam dva klijenta koji se ne uklapaju u ovu podelu. To je naplata po minutu montiranog materijala gde mi 1 minut montiranog materijala vredi 10$ (duze reportaze su u pitanju) i po kolicini snimljenog materijala. Ove sisteme racunanja vrednosti posla su mi sami klijenti predlozili.

Maja Stanojević

Radim oboje. Za sada, dok se pokušavam probiti do onog što želim (a to je trenutno satnica od 15$) većinom radim na rasponu od 5-9$ na sat… Ako su fiksni ugovori, onda procjenim koliko mi sati treba, pogledam koliko je klijent plaćao do sada, razmislim da li treba da dignem ili spustim cijenu… pa bidujem.

Da li pored UpWork-a preporučuješ još neke  freelance platforme?

Maja Miljković

Probala sam dosta njih. Trenutno samo Upwork. Rent-a-coder je bio odlican pre nego su ga preplavili indijski dizajneri pa se vise nije isplatilo raditi tamo.

Goran Karalić

Ne

Andrija Kokanović

Licno nisam naisao na platformu koju bih preporucio, a da je u rangu upwork-a. Isprobao sam freelancer.com, talent.hubstaff.com, fiverr.com, nisam imao iskustva kao na upwork-u.

Darko Stratijev

Ne, ne preporučujem. Svima preporučujem da pokrenu neki svoj online biznis. Neka UpWork bude odskočna daska za shvatanje tržišta, razumevanje klijenata, ali ipak je najbolje biti svoj na svome, imati neku sigurnost, dok na Upworku možete nastaviti kao bonus da dopunite vreme i budžet.

Janko Glavonić 

Uglavnom većinu klijenata nalazim direktno, bio sam član još nekih platformi, ali trenutno sam aktivan samo na Upworku.

Katarina Lukić

Lično nemam iskustvo sa ostalim platformama. Počela sam an UpWorku, ali trenutno me većina klijenata pronalazi na Linkedinu ili preko preporuke.

Vladimir Ilić

Prvobitno sam radio na Freelancer.com, ogroman freelance sajt ali mi sama struktura Upwork-a vise odgovara pa sam ga napustio. Preporucio bih i peopleperhour.com gde sam cak i dobio jedan posao ali sam odustao od te platforme zbog ogromnog angazovanja koje dobijam preko upwork-a.

Maja Stanojević

Znam da postoje druge platforme ali nisam se interesovala za njih. Trenutno sam svu pažnju posvetila porodici i ovoj platformi u nadi da uspijem u svojoj namjeri freelancinga… tako da nisam išla ni da istražujem šta se još nudi.

Pitanje koje ti najčešće postavljaju prijatelji u vezi freelancinga (a ja nisam)  i tvoj odgovor na njega?

Maja Miljković 

Kako da se javim za neki posao i kako da klijent prestane da mi trazi beskonacno mnogo izmena. 

– Dobra je praksa koristiti priblizno slicnu kolicinu teksta za odgovor koliko je klijent koristio da opise projekat. Neki ludi vole detaljnija objasnjenja, nekima je bitno da komuniciraju u kracim recenicama.  Bitno je odgovoriti na pitanja koje klijent postavlja i postavljati pitanja ukoliko nesto ne razumemo. Dobro je prvo pitati pa se javiti za posao nakon sto klijent odgovori, jer cesto cena zavisi od toga sta i koliko klijent zeli da se radi, a cesto to ne stave u opis posla.

– Moja praksa je da odmah dovorim sta se kad radi i sta se kad placa. Nakon nekih 5 godina pocetnickog rada sracunala sam da sam na velikom gubitku jer klijent uvek trazi vise.

Obicno to ide ovako: 40% po zavrsenom dizajnu. 30% po postavljanju sajta, 30% na kraju, sa svim izmenama.

Izmene u strukturi sajta NE spadaju tu. Ukolio se klijent slozio sa dizajnom promena nema nakon prve faze, ali moze traziti promene pre nego se izvrsi prva uplata.

Obicno klijentima ponudim neku dosta manju cenu po satu da naknadne izmene ubacimo na sajt. Ovo stiti i klijenta i mene i jako je bitno i za poverenje a i za dobru ocenu kasnije, kao i za postovanje naseg vremena.

Goran Karalić

Konkretne formulacije pitanja su različite ali se suština tih pitanja svodi na sledeće: odakle tolika hrabrost da se posao radi preko interneta jer je veoma nesiguran u smislu naplate i konstantog priliva posla i novca?

moj odgovor je da to u mom slučaju uopšte nije hrabrost već prost odabir povoljnijeg načina rada. ja nikad do sad nisam bio prevaren od strane klijenta sa kojim sam radio preko interneta, priliv novca i posla nije konstantan ali je i više nego povoljan u svakom pogledu. Kada to uporedim sa mojim dosadašnjim radom u predhodnim firmama u zemlji, gde se dešavalo da nedeljama radim punim kapacitetom a plate u tom trenutku kasne, vrlo često je i samo zaposlenje visilo o koncu zbog situacija u organizaciji na koje niko od zaposlenih nije mogao da utiče, loš i nestručan menadžment poslova i radnog tima, težak a ponekad i izostanak naplate rada…može još da se nabraja ali dovoljno je videti da u poređenju sa svim nesigurnostima online poslova one su nekoliko puta sigurnije nego rad i život u zemlji. možemo mi taj rad sto puta zvati rad sa ugovorom na neodređeno, to ne menja bitno stvari.

Andrija Kokanović

Najcesce pitanje prijatelja kojima je pojam freelancing-a apstraktan je:

Kako imas zivaca da se u 3 ujutru javis na skajp i odradis nesto hitno?

Odgovor je uvek jako lak:

Kada za sat vremena posla zaradis 3+ srpskih prosecnih dnevnica, nista nije tesko 🙂

Darko Stratijev

Kako da i mi počnemo? Uglavnom svi vide da se tu nešto zaradđuje, nema hleba , motike. Ali kad im dam par knjiga i par saveta odustanu posle najviše mesec dana. Verovatno očekujući da će za mesec dana postati neki stručnjaci i da poslovi dolaze u naletima. Ne, sve zahteva žrtvovanje, vreme i upornost.

Janko Glavonić

Šta ti to kucaš i je l’ mogu to i ja?

Katarina Lukić

Sa izuzetkom bliskih prijatelja koji su upoznati sa načinom ne koji radim, i onih koji bi da se bave freelancing-om, najčešće pitanje sa kojim se susrećem je „Kada ćeš da nađeš pravi posao?“. Odgovor je uvek isti, da već imam pravi posao koji mi se dopada, iako je način rada malo drugačiji od tradicionalnog.

Vladimir Ilić

Najcesce me pitaju kad sam dobio prvi posao i koliko je uopste lako/tesko dobiti posao. Svima preporucujem da budu uporni i preko maksimalnih granica, da ne odustaju, jer vecinom ljudi nakon odredjenog vremena bez posla odustanu. Potrebna je velika kolicina samopouzdanja jer na recimo 100 prijava za posao dobijete 1-2 razgovora a nekad ni jedan posao. Svako za sebe smatra da je dovoljno kvalitetan i jako tesko pada sto dobijete ogromno cutanje sa druge strane. Da se ne bi nervirali i razocaravali zbog ovoga na Upwork-u potrebno je da razumete poslodavce i to da oni citaju mahom 50+ ponuda. Na ovo svetu postoji dosta kvalitetnih radnika sa ogromnim znanjem i svi se oni bore za svoj deo kolaca na Upworku

Maja Stanojević

Hm, pitanje… više se postavljaju kao i ja prije nekoliko mjeseci. Čuo si za to. Da, postoji. Da, funkcioniše… a kad dođemo do pitanja, to je većinom šta nudim od vještina s obzirom da kao građ.inženjer imam samo godinu + iskustva… I onda ja izvučem keca iz rukava i svoj hobi sa pravljenjem vizitki, banera, reklamica, medalja, poziva za turnire, home decor vektorskih crteža koji mi se sjeku na laseru pa poslije bojim i prodajem (da, i to mi je još jedan hobi sa sitnom zaradom) pa kažem da ipak ima nade i za mene… samo čekam tog THE klijenta kojem ću se pokušati ubaciti na mjesečnu platu; a do tada radim sve što stignem.

 

 

 

Kakva su Vaša iskustva sa UpWork platformom? Da li ste se okušali kao frilenser?

Prikaz
Sakrij