018/41-55-055 support@ninet.rs
Select Page

Symantec, jedna od najvećih kompanija na polju bezbednosti označena je od strane Google-a kao nedovoljno poverljiva. Ovo se odnosi prevashodno na sve SSL sertifikate koji su izdati od strane Symantec-a (GeoTrust, Thawte, & RapidSSL).

Više o tome na google blogu.

Šta ovo znači za korisnike NiNeta?

Ukratko, u ovom trenutku važne su 2 stvari:

  • Svaki korisnik sertifikata dobiće blagovremeno obaveštenje o instalaciji novog SSL-a
  • Instalacija novog SSL sertifikata je besplatna, plaća se regularna obnova.

Ninet je dobio potvrdu od partnera  da su novi SSL sertifikati dostupni za ponovnu instalaciju. Klijenti koji kod nas imaju zakupljen SSL bi trebalo da nam se jave putem tiketing sistema kako bi im poslali nove kodove i instalirali novi SSL.

Važno je napomenuti da NiNet kao kompanija koja u svojoj ponudi nudi SSL sertifikate nema apsolutno nikakav uticaj na dešavanja. Ova neželjena promena pogadja sve sajtove koji su korisnici Symantec sertifikata bez obzira gde se nalazili.

Kalendar aktivnosti

1.decembar 2017 – Digicert, kompanija koja je kupila Symantec, počeće sa postepenim izdavanjem novih sertifikata. Takvi novi sertifikati, biće validni za Google Chrome browser i neće biti afektirani od strane Google-a kao nepoverljivi

15.mart  2018  – Svi SSL sertifikati izdati pre juna 2016 biće označeni kao nedovoljno sigurni od strane Google Chrome 66. SSL sertifikati izdati posle juna 2016 godine nisu afektirani u ovom stadijumu.

17.april 2018  – Chrome 66 izlazi iz beta verzije

13.septemar 2018 – Google Chrome 70 ulazi u beta fazu

28.decembar 2018 – Svi sertifikati izdati od strane Symantec-a a koji nisu obnovljeni smatraće se nesigurnim i nedovoljno bezbednim od strane Google Chrome 70

Reinstalacija za korisnike koji na našim serverima hostuju svoje sajtove i aplikacije je besplatna. Korisnici koji se nalaze na serverima koji nisu Ninetovi dobiće neophodne kodove takodje besplatno ali će morati sami da ih instaliraju.

 

Za sva eventualna pitanja obratite nam se putem tiketing sistema

 

 

Prikaz
Sakrij