018/41-55-055 support@ninet.rs
Select Page

U proteklih nekoliko godina od kako se bavimo registracijom domena neka pitanja su se izdvojila kao učestala pa je logičan korak bio da ih postavimo u jednom blog postu i olakšamo posao i vama i nama

1. Sta predstavlja ime domena?

-Ime domena čini niz tekstualnih karaktera kome se dodeljuje određena IP adresa, i na jedinstveni nacin definise vebsajt na Internetu. To ime domena se uz pomoc DNS-a prevodi u jedinstveni numerički kod (IP adresa) koji identifikuje određeni racunar (ili neki drugi uređaj) povezan na internet.

2. Jos uvek nemam svoj sajt, zašto sad treba da registrujem svoj domen?

-Registrovanje Vašeg domena upravo sada vam osigurava vlasništvo nad istim koje kasnije možda neće biti dostupno kada ga budete želeli. Jednom kad registrujete domen, Vaš je, naravno uz odgovarajuću novčanu nadoknadu za svaku domen godinu, tako da ga mozete koristiti, prodati, raditi sa njim šta god želite.

3. Kako mogu da saznam da li je dostupno ime domena koje želim da registrujem?

-Postoji pretraživac imena domena na sajtu, gde ukucavanjem njegovog imena lako možemo proveriti njegovu dostupnost. Ukoliko je slobodno, možete ga registrovati na jednostavan način opisan u predhodnom tekstu na temu registracije rs domena.

4. Šta je WHOIS?

-WHOIS je pretraživa baza podataka, koja sadrzi podatke o tome da li je neko ime domena zauzeto, kao i kontakt informacije o vlasniku domena tj. registrantu, pri čemu postoji i mogućnost privatnosti tih podataka za korisnike koji ne zele da njihovi lični podaci, tipa e-mail, adresa, telefon budu svima dostupni.

5. Sta su DNS serveri?

-Dns (Domain name server) serveri zapravo, ime domena(tekstualni zapis) pretvaraju u specifican niz brojeva koji racunar razume (IP adresa), i dalje prosleđuju zahtev za određenom internet stranom, na čijoj osnovi je Internet zasnovan.

6. Koje domene moze registrovati fizičko lice?

-Fizičko lice moze registrovati domene .in.rs i .rs.

7. Koje domene može registrovati pravno lice?

-Domene .rs i .co/.org/.edu.rs u zavisnosti od vrste firme/organizacije.

8. Za koje namene može da se registruje domen?

– Podnošenjem zahteva za registraciju .rs domena registrant prihvata Opšte uslove registracije .rs domene objavljene na RNIDS sajtu i posebno izjavljuje da registracijom traženom .rs domena ne vređa tuđe pravo intelektualne svojine ili neko drugo pravo, te da su podaci u zahtevu istiniti i potpuni. Registrant takođe izjavljuje da .rs domen ne registruje protivno načelu savesnosti, poštenja i dobrih poslovnih običaja, te da .rs domen neće svesno koristiti protivno ovim načelima.

9.Ko još ima pravo da registruje domen kod RNIDS?

-Registracija se vrši preko Ovlašćenih registara čiji status možete videti sa www.rnids.rs sajtu. Pored ovoga RNIDS će pre početka prijema zahteva registrovati i rezervisati jedan broj domena za sopstvene potrebe, potrebe Internet servisa i domena od posebne važnosti za Republiku Srbiju.

 

12. Šta ako neko drugi registruje moje ime?

– Domeni se registruju po redosledu prijavljivanja. Ukoliko imate osnov da dokažete da registrovano ime domena pripada vama i da ga je neko registrovao bez osnova ili zlonamerno možete pokrenuti arbitražu pred RNIDS ili se obratiti redovnom sudu (mnogo skuplje i sporije). Ipak, Ninet vam savetuje da požurite i sami registrujete sva domenska imena koja vam mogu zatrebati.

12. Da li stranac može da registruje domen?

– Da. Administrativni kontakt, koji ima sva ovlašćenja vezano za domen, mora biti državljanin Srbije ili pravno lice sa sedištem u Srbiji.

 

Prikaz
Sakrij