018/41-55-055 support@ninet.rs
Select Page

Ukoliko zelite da registrujete Vaš rs domen, a niste sigurni kako, konkretnim jednostavnim primerom, objasnićemo sam postupak registracije rs domena na sledeći način: Najpre odaberete željeno ime domena i proverite njegovu dostupnost

Rezultat pretrage treba da nam kaze da li je domen slobodan ili zauzet, nakon čega možemo da ga registrujemo ukoliko je slobodan.Na sledecem primeru pokazacemo praktičan primer registracije domena.
Naime, na lokaciji gde se registruju rs domeni započinjemo proces tako sto unesemo željeni naziv rs domena, na primer, hoćemo da registrujemo rs domen mojnovidomen.rs i kliknemo na dugme za pretragu Pretraži

registracija-domena1
Rezultat pretrage prikazuje da je rs domen raspoloživ za registraciju.

Nakon sto smo videli da je rs domen slobodan, pritisnemo dugme naruči i dobijamo sledeci prozor:

popunjavanje-podataka-domeni

Znači,nakon sto ste proverili dostupnost Vašeg rs domena i videli da je slobodan, mozete ga registrovati na vrlo jednostavan nacin popunjavanjem ovog formulara. Obratite pažnju da se Vaš rs domen pojavljuje u novom prozoru tako da nije potrebno opet upisivati ime rs domena.

Koliko dugo je domen u mom vlasništvu ?

Period registracije – odnosi se na broj domen godina, odnosno na koji perod želite da registrujete Vaš rs domen, pri čemu imate ponudjene odgovore od 1. do 10 godina, pa odaberete na koliko godina želite, s tim što naravno postoji mogućnost produženja registracije. Nije moguće registrovati rs domen na 6, 18 meseci i slično.

Kako da vidim u čijem je vlasništvu domen ?

WHOIS – se odnosi na to da li želite da Vaši licni podaci budu dostupni svima ili ne. Ukoliko isključite ovu opciju podrazumeva se da želite privatnost Vaših ličnih podataka (e-mail, telefonski broj), sto se dodatno naplaćuje 5 evra godišnje, što i nije neki veliki iznos buduci da daje zaštitu vasih ličnih informacija od eventualnih slanja neželjenih mejlova(spama) i slicno.

Primarni i sekundarni DNS – Naredne stavke pri registraciji rs domena odnose se na upisivanje odgovarajućih DNS (Domain name server) servera.Ukoliko vas interesuje sta je zapravo dns server, u kratkim crtama, to je sistem, koji zapravo prevodi ono sto mi vidimo kao ime domena u IP adresu koju računar razume i dalje prosleđuje zahtev do drugih servera i u krajnjoj liniji omogucava nam otvaranje željene internet strane.Potrebno je da upisete i primarni i sekudarni dns server, pri cemu sekundarni predstavlja neku vrstu backup-a primarnog dns servera.Ono sto je bitno je da ukoliko neznate ili nemate imena odgovarajucih DNS servera potrebno je da ukucate u odgovarajuća polja “ns1.ninet.rs” i “ns2.ninet.rs.

Sledeći korak pri registraciji Vašeg rs domena je, da u odgovarajućim poljima upišete vaše lične podatke: ime, prezime, adresu, grad, državu, telefon i validnu e-mail adresu ukoliko ste fizičko lice, odnosno, dodatno naziv firme i PIB ukoliko ste pravno lice.

Nakon sto ste popunili sve ove podatke možete da kliknete na dugme registruj domen pri čemu vam automatski stize predračun na e-mail, koji ste ostavili u Vašim ličnim podacima. Nakon odgovarajuće uplate moguca je registracija Vašeg domena.

Prikaz
Sakrij