018/41-55-055 support@ninet.rs
Select Page

U predhodnim temama do sada smo govorili o wireless internetu uopste, a ono što bi nam sad moglo biti interesantno jeste sta nam je uopšte potrebno od opreme da bi se prikljucili na neki WISP (wireless internet servis provajder). Ovde ćemo navesti neke od najaktuelnijih inovacija u wireless opremi i opisati njihovo funkcionisanje i karakteristike.
Krenućemo od jednostavnijih resenja za korisnike sa manjim zahtevima do najnovijih resenja za zahtevnije korisnike.

1. Planet Access point 4033 je uređaj koji u sebi objedinjuje funkciju access pointa (pristupne tacke), klijenta, point to point bridge kao i point to multi point bridge. Ono sto je nama od značaja za prikljucenje na Wireless internet servis provajdera (WISP) jeste svakako mod klijent. Bitna karakteristika ovog uređaja je mogucnost skidanja interne antene i naknadno povezivanje neke spoljne antene (Jagi,Grid ili neke druge) na AP kako bi se priključili na WISP.
Uređaj podržava standarde 802.11b/g i za prenos podataka kroz mrežu koristi frekvenciju 2.4GHz. Ima integrisanu antenu nazivne vrednosti do 5dBi ali pri testiranjima daje realne vrednosti od 2 do 3 DBi. Pored toga ima i LAN izlaz, a podržava protok do 54Mbps. Takođe ima integrisanu funkciju DHCP servera za dodeljivanje IP adresa i 64/128 bitnu WEP enkripciju.

2. Nano Station Locopredstavlja nešto najnovije u wireless tehnologiji, iz kompanije Ubiquiti. Uređaj dolazi u izuzetno dizajniranom kućistu, i veoma je pogodan za priključenje na wireless internet servis provajdera. Sam uređaj u sebi ima integrisanu efikasnu antenu koja postize 13 dbi gain koristeći veoma kompaktnu formu panel antene. Ovaj uređaj podržava router i bridge mod. Što se tiče dometa on se kreće u rasponu od 1.5-2 km sa realnim protokom od 25Mbps sto je testirano kod wireless internet SP u praksi. Uređaj je pogodan za korisćenje u svim vremenskim uslovima, a u sebi objedinjuje funkciju i bridga, rutera, kao i ugradjen izlaz za LAN. Što se tice opsega frekvencija na kojima radi on se krece od 5.475-5.825GHz i podržava standard 802.11g.

3. Nano Station 5 je uređaj dizajniran da podigne WISP industriju na viši nivo. Daje revolucionarne performanse u naizgled jednostavnom uređaju kombinujući antenski sistem sa velikim dobitkom i na taj način obezbeđujuci viskoki propusni opseg i stabilnost.

Karakteristike:

  • integrisana je antena snage 14dBi sa dual polarizacijom(vertikalna i horizontalna)
  • ima dodatno i izlaz za eksternu antenu
  • specificirana vrednost dometa je do 10km, ali testiranjem kod wireless ISP u praksi podrzava domet do 5km
  • realni propusni opseg do 25Mbps, takodje testiranjem kod WISP
  • podržava modove AP, Client, Bridge , Router
  • sadrži izlaz za LAN

4.Mikrotik 411 je svakako uređaj koji bi trebalo da imate ukoliko želite maksimalan protok pri veoma stabilnom signalu. To je uređaj koji za prenos podataka koristi frekvenciju 5.8GHZ i samim tim obezbedjen je kvalitetniji signal buduci da se moze raditi sa vecim snagama i u odnosu na prenos podataka mreze na 2.4GHz. Znatno je manja interfrencija(smetnje od drugih uredjaja koji takodje koriste tu frekvenciju). Tako na primer 2.4GHz koriste i mikrotalasne pecnice, bezicni, mobilni telefoni i svakako mora doći do interferiranja sa wireless signalom na toj frekvenciji.
Karakteristike:

  • mogućnost rada u modovima: Rutera,AP,Bridge,WDS
  • podržava standard 802.11a(5GHz,54bps)
  • izlaz za LAN
  • mini PCI karticu koja podržava protok do 54Mbps
  • mogućnost povezivanja eksterne antene
  • opcija Firewall(zaštitu od neovlašćenih upada), DHCP
  • odlican softver za kontrolu propusnog opsega
  • opcija turbo mode (cijim ukljucenjem se moze čak i povećati protok do 75Mbps)

Sve ovo govori u prilog činjenici da ako hoćete da izvucete maksimum iz mreze tj. sto stabilniji signal, veliki protok, intereferenciju svedenu na minimum, onda je definitivno ovaj proizvod nesto najbolje za Vas.

Prikaz
Sakrij