018/41-55-055 support@ninet.rs
Select Page

Zašto bih kupio Comodo SSL kada mogu da dobijem besplatan Let’s Encrypt sertifikat?

Sve češće kao hosting kompanija dobijamo zahteve da uvedemo Let’s Encrypt kao standardnu opciju u okviru cPanela. Potpuno logično pitanje – zašto platiti nešto kada to postoji besplatno?

Kroz ovaj članak pokušaćemo da objasnimo prednosti i mane besplatnog Let’s Encrypt SSL-a.

 

Prednosti

  • Besplatan je . Cena- 0 dinara. Da bi instalirali Let’s Encrypt potrebno je da Vas hosting provajder omogući tu opciju u okviru cPanela
  • Popularan je medju blogerima i manjim sajtovima

Kao što se vidi iz priloženog grafikona broj sajtova koji ga koriste je blizu 40 miliona, što je svakako impresivna brojka. Izvor

  • Pruža osnovnu zaštitu – da, Vaš domen dobija enkripciju I svakako je bolje da imate I besplatan SSL instaliran na sajtu nego – nijedan.
  • Nemate dodatnih podešavanja – U našoj ponudi imamo sertifikate koji se validiraju na vise nivoa –počev od domena, pa preko telefona do podataka na “žutim stranama” i  biznis adresarima.  Sve ovo se radi zbog dodatne sigurnosti.

let encrypt grafikon

Mane posedovanja Let’s Enscryt SSL Sertifikata

Ako ste neko ko je se bavi ozbiljnim online biznisom nastavite dalje. Ovaj deo bi trebalo da Vas posebno interesuje.

Nedostaci:

  • Nijedan ozbiljan online biznis ne koristi Let’s Encrypt. Do sada smo instalirali na stotine SSL sertifkata našim klijentima i jedina zajednička stvar je da su svi oni kupili SSL. Niko nije tražio besplatan SSL i ako je opšte poznato da tako nešto postoji. Glavni nedostatak u ovom slučaju kod Let’s Encrypt SSL-a je što posetioc sajta ne zna da li iza njega stoji kompanija koja se tako predstavlja.
  • Važi od 30 do 90 dana. Let’s Encrypt je SSL koji mora da se obnavlja na svakih 30,60 ili 90 dana, za razliku od plaćenih SSL sertifikata koji se kupuju na 1, 2 ili više godina.
  • Nedovoljno pouzdan I siguran. Kako validacija praktično i ne postoji, ovo je odlična prilika za „loše momke“. Već je bilo slučajeva da tzv. Phishing sajtovi zloupotrebljavaju naivnost prosečnih posetioca. U praksi to znači da jeste moguće da Vam neki „loš momak“ ukrade podatke i ako mu na sajtu stoji ispisano zelenim slovima https. Čak  I ako phishing sajt prosečno bude online 48 h to je dovoljno da se preuzmu podaci velikog broja posetioca.
  • Let’s Encrypt nudi samo Domain Validation a ne I Extended Validation. Dakle, kao organizacija nemate mogućnost da se u green baru prikaže ime Vaše firme.
  • Ne postoji opcija za WildCard SSL. To u praksi znači da i ako Vaš domen ima Let’s Encrypt, svi Vaši poddomeni NE mogu da imaju instaliran besplatan SSL.
  • Podrške skoro i da nema. Razumljivo je s obzirom da je besplatan. Podrška se oslanja na internet zajednicu i forum, za razliku od plaćenih SSL sertifikata gde je Vaš hosting provajder dužan da Vam pruži podršku od kupovine SSLa, generisanja ključeva i instalacije SSL sertifikata.
  • Ograničenja u broju izdatih sertifikata  u sekundi. . Više o tome pročitajte ovde

Zaključak

Ukoliko ste početnik ili bloger bolje instalirajte  čak I besplatan SSL nego nijedan. O važnosti posedovanja sertifikata smo već pisali.

U slučaju da se Vaš biznis u velikoj meri oslanja na Vaš web sajt, predlažemo da u sigurnost uložite 40-50 eur na godišnjem nivou. Uštedećete sebi vreme a I svojim klijentima delovaéte daleko ozbiljnije. Istraživanja pokazuju da prisustvo SSL-a na sajtu I drugih  trust signala mogu da povećaju stopu konverzije

I na kraju iznenadjenje za prvih 10 čitaoca koji nam se jave preko tiketing sistemaComodo Essential SSL Certificate za samo 21 eur (umesto regularnih 54) u prvoj godini!

 

 

Prikaz
Sakrij