018/41-55-055 support@ninet.rs
Select Page

Koliko puta vam se do sada desilo da trazite neki članak a niste sigurni gde bi trebalo da tražite, kako da tražite i koliko je zapravo precizan rezultat koji dobijete ? Google operatore (ili naprednu google pretragu) koriste ljudi koji se bave optimzacijom sajtova. Koriste se izmedju ostalog za pronalaženje ključnih reči u odredjenom delu web stranice. Ipak i ovi rezultati nisu 100% precizni.

 

Kada kucate google operatore u Google, potrudite se da ne dodajete

Evo najčešće upotrebljavanih operatora.

 

1. site:

Koristi se da bi pokazao broj stranica odredjenog sajta.

Primer : site:vesti.rs

Za odredjenu frazu u okviru sajta:

hosting site:vesti.rs

Ili za odredjenu frazu u okviru domena

Hosting site.rs – Pogledajte SAMO sajtove na .RS domenu koji u svom naslovu imaju rec “Hosting”.

Ipak, nekada u rezultatima precesto dobijate iste sajtove. Ako vas to smara onda jednostavno za odredjeni pojam ukucajte google operator tako da vam ne prikaze doticni “dosadni” sajt ali pretragu prosiri I na slicne kljucne reci.

gmail ~tips -site:google.com

Ovaj operator prikazace rezultate za sajtove koji u naslovu imaju reci koje su slicne sa recima “gmail” I ” gmail tips” ali nijedan od njih nece biti sa domena google.com

Srednjom crticom izuzimate rezultat koji ne zelite da vidite

2. link:

Ranije sam vide koristio ovaj operator, bio je precizniji. Služi za pokazivanje sajtova na kojima se nalazi link prema sajtu koji istrazujete.

Na primer za pretragu link:vesti.rs na SERP-u ce se pojaviti rezultati sa sajtovma koji imaju link prema vesti.rs sajtu.

3. inurl: I allinurl:

Prikazuje reci koje se nalaze u URL-u . Licno , često koristim ove operatore za potrebe svojih SEO kampanja

4. Intitle: i Allintitle

Pretražuje samo stranice gde se pojavljuje data rec u title (opisu ) sajta. Slično kao i prethodni operator i ovde postoje dve opcije. Intitle prikazuje sve reči koje ste zadali za pretragu, s tim što je moguće da u rezultatu budu takvi da u Title bude samo jedna od 3 reći koje tražite. Allintitle operator ipak prikazuje samo one rezultate koji imaju SVE reči koje tražite.

Primeri :

intitle: online prodaja knjiga

Allintitle: online prodaja knjiga

 

Ovakva pretraga pomaže da se rezultati “izoštre” tako da sajtovi koji se prikažu kao rezultat budu oni koji su relevantni.

5. Intext i AllIntext

Slično kao i prethodni google operatori koje sam naveo i ovde je slična situacija. Rezultati koje vidite se nalaze u tekstu. I ako izgleda kao besmisleni operator vrlo često ga koristim u kombinaciji sa prethodnim operatorima.

Prikaz
Sakrij